måndag 23 mars 2015

Tony Joe White Undercover Agent for the Blues / Steamy Windows

Tony Joe White - Steamy Windows

Tony Joe Whites musik är utan tvekan en av källorna till blandningen av Blues , country, rock och amerikansk countryrock.

Hans musik har inspirerat många stora artister som Elvis, Jonny Cash, The Eagles, Mark Knopfler (Dire Straits) och Tina Turner, ZZ Top och Chris Rea, för att bara nämna några, det finns många många fler.

Han är Sydstatsamerikan ifrån staten Lousiana (USA), granne med Texas och född 1943. Blev känd för sin djupa röst, sitt speciella sätt att spela gitarr och munspel till egensinniga texter med ett markerat Rythm&Blues komp, som till sin stil närmar sig Texasbluesen typ Stevie Ray Vaughan. Han var också en av de första att använda Wha-Wha pedalen som han brukar lägga till som en smakfull effekt.

Jag kommer i håg att Kjell Alinge och Lennart Wretlind  (SR P3 i radioprogram ) brukade spela  och nämna honom som innovatör i 70-80 talets rock och pop.

Det var på den tiden nästan omöjligt att få tag i hans skivor.

För gemene man är han kanske ganska okänd men inte för musikälskare och stora artister.

Njut av de båda inslagen ovan, då känner du igen mycket som stora artister blivit "tända" på. Tony Joe White är ursprungskällan ! Musikens kvalitet visar sig i detta fall vara tidlös. Något som bara kan tillskrivas Stora musikanter och låtskrivare!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar