måndag 6 juli 2015

Top 25 Greatest American Classic Rock Bands

Är det inte mycket märkligt att ett land som är så stort och mäktigt och samtidigt med så enormt starka musikaliska rötter, egentligen aldrig lyckats få fram riktigt stora band inom den sk "popmusiken"?

Titta på ovan video... Här är några av dessa som kanske har lyckats i USA, och endast ett fåtal av dessa i Europa? Obs Videon ovan är inte representativ i numreringen, det är någons egna värderingar, men där finns nästan alla de 25 stora med. Detta är kända band fram till idag...  bara 25 st? Inte flera?

Jo, givetvis så måste det finnas mera där, men dom försvinner snabbt i den stora massan. Därför att dom låter så lika, inga som sticker ut, dom försvinner i the mainstream, tror jag.

När jag var i USA och Chicago på 80-talet, så hade jag många jämnåriga kompisar där, de flesta gillade Stones, märkligt.. ? -Varför Stones? frågade jag.

- "Jo dom är bra och häftiga, inte såna mesiga band som vi har nu förtiden här i USA, Country-rock och sån skit",svarade dom flesta.

-Blues då ?-

  -Nej, de är de svartas musik. Bara dom svarta gillar den, men den går bra på vissa campus också, men då är det på clubarna där man dricker öl!

Man börjar att fundera? Hur många Svenska sk "Dansband" (Flamingokvintetten, Thor-Leifs, Ingemar Norströms etc) fanns det på 60-talet och fram till idag ...?

Och i England och Storbritannien , så kryllade av bra band och sångare/sångerskor

Hur kan detta komma sig?

Vi backar bandet till slutet av 50-talet...

Rockn´roll , Elvis Presley, Frank Sinatra, Dean Martin, Tommy Steele, Fats Domino, Jerry Lee Lewis, Bill Haley, The Everly Brothers,The Supremes, The Ventures och Little Richard är några av de stora i USA.

Om du sett nedan inslag om British Rythm&Blues så har du förklaringen, kanske?

På mitten av 60-talet förlamas rent ut sagt hela USA av Beatlemania, och man kallar denna musikaliska period i Amerikansk Populär musikhistoria för "The British Invasion" helt enkelt.

Svaret är kanske inte så enkelt ändå.

Klart är att USA blev påverkat av Engelsk pop, inget tvivel om den saken. 

Men vad kom från USA under hela 60-talet?

En publikfientlig Bebop Jazz (Musik för musiker) som bara ledde till att publiken flydde Jazzen, trots att man visste att Jazzmusiken var genuin amerikansk. Country&Western (trad) Hillbilly, Surfrock, Soulmusik och ...The Monkees....

USA under 60, 70, 80, 90 talen och fortfarande fram tills idag är USA ett starkt segregerat land och har tyvärr fortfarande starka inslag av "kulturellt betingade traditioner" inte minst inom musiken. Det finns fortfarande markanta skillnader mellan "landsbygdens" musik och de tre största städerna LA, Chicago och NY. Nord -Syd , och Öst -Väst sound är också något som framträder tydligt. Givetvis finns det en blandning av dessa, konstigt vore det väl annars. Det är något som vi i Sverige har kommit bort ifrån, trots att man i bland kan få höra att Sverige är ett av de "mest amerikaniserade" länderna i Europa. Nåväl, låt gå, men man kan kanske säga att det "Anglo-Amerikanska" inflytandet har varit stort, i musiken numera.

"California Sun"/Surfin

The Beach Boys 1966

The Doors / Jazz/Blues/Poetry (1970)

The Byrds / Folkrock-style (1965)

Jimmie Hendrix Experience (1967)/

(Experimental electric-blues)

Jefferson Airplane (1969)

(live at Woodstock)

 

The Monkees (1966)

En kommersiellt framtagen produkt, av TV-producenter i ett försök att hindra "the British Invasion" En TV succé för de nedre tonårsbarnen.  Blev senare ett dånande fiasko, och kom till slut att bli en parodi på musikindustrin i USA, då ingen av gruppens medlemmar knappast ens kunde sjunga, ej heller spela något instrument. 

En genuin Amerikansk gengre som kan räknas till de stora på 60-talet är Folksingergroups, vilken också fortfarande är stor i USA, men vi hör väldigt lite ifrån dom i Europa nu.

Klicka på den grå länken nedan

/

http://jazzspectrum55.blogspot.se/2015/06/kingston-trio-greenback-dollar.html 

/

Frank Zappa and Mothers of Invention (1968)

Experimentell Fusion med en "Rak höger" till Dubbelmoralen och den politiska korrektheten i Amerikanska samhället.

Så kontroversiella texter som Zappa framförde skulle man skyddas för ansåg "the Moral Majority".  Man förbjöd att spela hans musik på många av de amerikanska radiostationerna nationwide helt enkelt. 

Mera av Frank Zappa och The Ventures hittar du här : klicka på den grå länken nedan

http://jazzspectrum55.blogspot.se/2015/05/larry-carlton-cold-duck-time-1999.html 

/

Kanske är jag för snäll i min frågeställning eller så är jag fortfarande så färgad av "The Brittish Invasion" att jag forfarande anser att den Britiska "pop-musiken" på 60 och 70 talet innehöll betydligt flera intressantare och bättre grupper än den amerikanska.

Om du inte redan har gjort det så lägg till AdBlockPlus (gratis) i din Webbläsare så slipper du all irriterande reklam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar